U bent hier

Retail design

Een winkelconcept zo vormgeven dat het perfect tegemoet komt aan de wensen en verwachtingen van de klanten, dat is wat retail design doet.

Retail design doet winkels draaien

Retail design gaat dus over veel meer dan een esthetisch laagje dat een winkel een eigentijds cachet geeft. Uiteraard omvat retail design de verschillende aspecten van winkelontwerp: externe visibiliteit, uithangbord, display’s, verlichting, meubels, graphic’s, … De focus ligt immers op de totaalbeleving, die zo belangrijk is voor de hedendaagse consument. Het uiteindelijk doel is een winkel die draait op commercieel en functioneel vlak. Retail design moet meetbare resultaten opleveren.

Retail design is dan ook een belangrijk element van de bedrijfsstrategie van een detailhandels-onderneming. Er wordt dus rekening gehouden met de marketingmix en het beschikbare budget. Ook elementen zoals logistiek, duurzaamheid (koeling, verlichting) of veiligheid (winkeldiefstal voorkomen begint bij goed shopdesign) kunnen een belangrijke rol spelen.

Er kan maar één de goedkoopste zijn. De rest moet iets anders verzinnen. 

Rodney Fitch

Retail design maakt het onderscheid

Een kleine onderneming mag zich niet laten verleiden tot prijscompetitie en moet op zoek gaan naar andere wapens om de concurrentie aan te gaan met grotere ondernemingen die goedkoper kunnen aankopen. Retail design is een valabele manier om zich te onderscheiden. Het helpt ook om steeds opnieuw in te spelen op de verwachtingen van een verwende en onvoorspelbare consument. Goed retail design leidt uiteindelijk tot een gezonder omzetniveau en een betere rentabiliteit, zelfs in moeilijke marktomstandigheden.

Subsidies

Advies inwinnen omtrent retail design wordt door de Vlaamse overheid ondersteund via de Kmo-portefeuille. Design Vlaanderen helpt bij het vinden van een geschikte designer.

Voorbeelden

Op volgende websites zijn mooie toepassingen van retail design in verschillende Vlaamse steden terug te vinden:

 

 

 

 

Verwante websites
Onderwerp

Delen