U bent hier

Slimme stedelijke logistiek - bedrijven reiken steden de hand

Steden en gemeenten streven naar een leefbare en aangename omgeving voor inwoners en bezoekers. Tegelijkertijd neemt de vraag naar logistieke dienstverlening in diezelfde steden en gemeenten alsmaar toe. Hoe kunnen deze twee trends op een slimme manier gecombineerd worden? Daarover buigt het bedrijfsleven (Voka, Agoria, Comeos Vlaanderen, Fevia Vlaanderen, Vlaamse Confederatie Bouw, Werkgeversfederatie voor de internationale handel, het vervoer en de logistiek) zich samen met de stad Leuven op 1 februari 2018. 

Beleveren van winkels, horeca of kantoren, het aanleveren van bouwmaterialen of het ophalen van afval zijn essentiële activiteiten. Daarbovenop groeit de vraag naar e-commerceleveringen (aan huis) dag na dag. Al deze vrachtbewegingen hebben een impact op lokale emissies, files, verkeersveiligheid, enz. Zowel lokale overheden als logistieke dienstverleners en het bedrijfsleven begrijpen de uitdagingen die voortvloeien uit dit spanningsveld.

Lokale overheden proberen deze uitdagingen elk op hun eigen manier te beantwoorden met operationele en regelgevende ingrepen: heraanleg van wegen, verkeersvrije straten, venstertijden, tonnagebeperkingen, enz. Deze ingrepen bevorderen de leefbaarheid, maar hebben vaak serieuze implicaties op de economische efficiëntie van de logistieke activiteiten van, naar en in de stad. Het gebruik van real-time data zoals track en trace, type lading en voertuig, bezettingsgraad laadruimte, enz. kan een middel zijn om het logistiek proces in een stadskern vlotter te laten verlopen. En ook marktgedreven bundelingsconcepten kunnen bijdragen tot het verhogen van de leefbaarheid zonder de logistieke efficiëntie te schaden. Hier moet veel meer op worden ingezet. Steden worden straks allemaal een “smart city”. Laat ons deze digitalisering en technologische innovaties aangrijpen om leefbaarheid en economische efficiëntie met elkaar te verzoenen.

Programma

13u00   Ontvangst met koffie

13u30   Welkom door Leuvens schepen van Financiën en Ruimtelijke Ordening Carl Devlies13u40   Uitdagingen stedelijke logistiek - Blik van de lokale overheid Tim Asperges, ruimtelijk planner - adviseur mobiliteit, Stad Leuven14u00   Uitdagingen stedelijke logistiek - Blik vanuit het bedrijfslevenSofagesprek met

  • Luc D’Hondt, Manager European Transport, Delhaize
  • Luc Vanderveken, Safety & Fleet Manager 2 Tier & HTS BeNe, AB Inbev
  • Johan Van Der Biest, COO CBME, Wienerberger België
  • Chris Van Hoegaerden, voorzitter, Belgian Courier Association

14u50   Koffiepauze

15u20   Innovatie in stedelijke logistiek: praktijkcases door Jan Merckx, Project Leader, VIL15u40   Zonder data geen slimme stedelijke logistiek, Ingrid Evers, Partner, BDO16u05   Pitch - Vernieuwende oplossingen voor stedelijke logistiek

  • Making cities more enjoyable, An Vercaemst, Bestuurder, Citydepot
  • City-KURT, Clean e-Mobility as a Service, Eric Verhulst, CEO, Altreonic
  • The new way of delivery, Jo Vandebergh, CEO, Bringme

16u45   Wrap-up en slotwoord door Goedele Sannen, Sr. Adviseur Logistiek en Mobiliteit, Voka

17u00    Netwerkdrink

Meer informatie en inschrijven: 
Slimme stedelijke logistiek
Datum
1 februari 2018
Waar
Provinciehuis Leuven
Provincieplein 1
3010 Leuven
België
Organisator
Voka
Website organisator
www.voka.be

Delen